Országos útra indul a Lajta monitor
Forrás: honvedelem.hu (Draveczki-Ury Ádám)

A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.

tot_7106.jpgA 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként bocsátották országos útjára március 29-én, ünnepélyes keretek között a Lajta Monitor Múzeumhajót a budapesti Hadikikötőben. A rendezvényen részt vett Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettese, Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, illetve a IV. kerület alpolgármestere, dr. Zsigmond Barna Pál is.

Az ünnepségen Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka köszöntötte a vendégeket, majd Vargha Tamás mondott beszédet. „Egy nemzet önképe nagyban befolyásolja jövőjét, meghatározza, hogy mennyire lesznek erősek, önállóak későbbi generációi” – fogalmazott. „Elődeink harcai beépültek nemzeti öntudatunkba és gazdagították azt. A Magyar Honvédség 170 éves története során az ország szuverenitása, függetlensége és biztonsága jelentette a vezérlőelvet. A Magyar Honvédség ennek záloga, jelképe és garantálója volt, és ma is az. Megalapítása legnagyobb nemzeti eszméinkhez és legfontosabb nemzeti céljainkhoz kötődik.”

tot_7254.jpgMint Vargha Tamás emlékeztetett, 2018-ban a Magyar Honvédség megalakulásának 170 éves évfordulójára emlékezik a Honvédelmi Minisztérium, a Lajta Múzeumhajó másfél hónapos útja pedig még a számos ünnepi program közül is kiemelkedik. A hajó összesen tizenegy város kikötőjében köt majd ki a Duna mintegy 417 kilométeres magyarországi folyószakaszán, hogy ezeken a településeken is várja a látogatókat. Mivel a világ egyetlen vízen úszó, helyreállított monitorhajójáról van szó, mindez méltán tarthat igényt az emberek érdeklődésére. „A Lajta monitor nagyszerű technikai vívmány, építésekor a világ egyik legkorszerűbb hadihajója, amely egyszerre hirdette mérnökeinek nagyszerűségét, a rajta dolgozók kiválóságát és az ország erejét. Hajó, ami a haza védelmében hordozta legénységét, fegyver, ami jó szolgálatot tett a harcban. Hősök vérével öntözött csatatér, amelyen matrózaink találkoztak sorsukkal. Szent hely, a haza egy darabja” – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

tot_7280.jpgVargha Tamás hangsúlyozta: a haza védelme közös nemzeti ügyünk, a magyar kormány célja pedig az ország és a magyar emberek védelme és biztonságának garantálása. „A magyar nemzet viharos, ezeréves történelméből tanulva biztosítjuk, hogy hazánk határait és a hazát mindenkor megvédjük. A mai napon nemzetünk viharos történelmének egy darabkája megkezdi új küldetését. Kívánom, hogy ez a küldetés legyen sikeres, a Lajta Múzeumhajó szolgálja tovább a magyarság ügyét, s hozza közel egymáshoz a magyar embereket: mindazokat, akik előttünk jártak, s mindazokat, akik majd utánunk lépnek a fedélzetre.”

A rendezvényen ezt követően dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere idézte fel a monitorhajó történetét. A Lajta az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, múzeumpedagógiai foglalkozással, fegyverbemutatóval, megemlékezésekkel és hagyományőrző rendezvényekkel várja az érdeklődőket a következő hetekben.

A Lajta útvonaláról részletek a 170.honvedseg.hu oldalon találhatóak.

tot_7436.jpgFotó: Tóth László

Kapcsolódó videó
Kapcsolódó galéria
Országos útra indul a Lajta monitor
Országos útra indul a Lajta monitor / 1 Országos útra indul a Lajta monitor / 2 Országos útra indul a Lajta monitor / 3 Országos útra indul a Lajta monitor / 4
Országos útra indul a Lajta monitor / 5 Országos útra indul a Lajta monitor / 6 Országos útra indul a Lajta monitor / 7 Országos útra indul a Lajta monitor / 8
Országos útra indul a Lajta monitor / 9 Országos útra indul a Lajta monitor / 10
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás