Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
Forrás: honvedelem.hu (Várkonyi Melinda százados)

Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.

12.jpgÁprilis 3-tól 6-ig, Győr helyett Gönyűn állomásozott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta monitor múzeumhajója. A Lajtát vontató hajózási szakemberek a vízállás miatt döntöttek a helyszín módosítása mellett, de ez mit sem változtatott a hajó iránt tanúsított érdeklődésen. A három nap alatt mintegy 1573 fő látogatott az Osztrák-Magyar Monarchia korabeli hajóra. Három óvodáscsoport és tizenöt iskola lelkes diákjai járták be a monitort a „padlástól a pincéig” és vettek részt a Hadtörténeti Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain, de ezenkívül sokan családi körben jöttek el a hajóra.

Az érdeklődők a parton állomásozó MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral típusú rakéta-indítóállványát is megtekinthették, természetesen az alakulat katonái segítségével.

A Lajta következő állomáshelye: Komárom, április 8-10. (vasárnap – kedd)

8.jpgAz egyedülálló múzeumhajón az érdeklődők korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a +36-1-325-1618-as telefonszámon, illetve a hm.hadtortenetim@gmail.com e-mail címen regisztrálhatnak.

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja az érdeklődőket! A programokon való részvétel ingyenes!

Fotó: Hídvégi András

Kapcsolódó galéria
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 1 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 2 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 3 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 4
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 5 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 6 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 7 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 8
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 9 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 10 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 11 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 12
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 13 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 14 Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn / 15
Kapcsolódó hír
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Országos útra indul a Lajta monitorOrszágos útra indul a Lajta monitor
2018. március 29. 15:21
A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás