Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó
Forrás: honvedelem.hu (Miksóné Novits Zsuzsanna törzszászlós)

A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.

A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat egyik nevezetessége, az SMS Leitha, közismert nevén a Lajta monitor a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Második állomáshelyén, Komáromban április 8-10. között horgonyzott a hajó. Vasárnap délelőttől a program zárásáig sorban álltak a Duna-parton az érdeklődők azért, hogy feljuthassanak a hajóra.

01.jpg

A vendégek szárazföldön és vízen is az az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Komárom-Esztergom megyei irodájának munkatársaival találkozhattak: a várakozást a toborzópont színesítette, az iroda egyik önkéntes műveleti tartalékos katonája pedig történészként a Lajta monitor tárlatvezetője.

A toborzósátorban a hatástalanított fegyverekkel való ismerkedés és a nosztalgiázás mellett a toborzók tájékoztatták az érdeklődőket a katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről, a továbbtanulásról, a honvédelmi táborokról, az alakulatoknál lévő nyílt napokról.

Április és május hónapban több Duna-parti városban is kiköt a Lajta Monitor Múzeumhajó, majd visszatér Budapestre, és egészen szeptemberig a Parlament előtt horgonyoz.

02.jpg

További információk a 170.honvedseg.hu oldalon olvashatóak.

Fotó: a szerző felvételei

Kapcsolódó hír
Lajta mozgásban - KomáromLajta mozgásban - Komárom
2018. április 11. 16:10
Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát GönyűnHatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
2018. április 08. 18:02
Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Országos útra indul a Lajta monitorOrszágos útra indul a Lajta monitor
2018. március 29. 15:21
A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás