Mazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát Visegrádon
Forrás: honvedelem.hu (Várkonyi Melinda százados)

Magyarország egyik legkisebb városában, az alig 1800 főt számláló Visegrádon meleg szívvel fogadták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumhajóját. A Lajta 2018. április 15. és 18. között a Fellegvár alatti kikötőben várta az érdeklődőket.

v1.jpgA Dunakanyarban, a Duna jobb partján, a Visegrádi-hegységhez tartozó hegyek koszorújában elhelyezkedő kisváros népszerű kirándulóhely. A festői környezetben lehorgonyzott hajóra sok turista és diák, valamint a helyi nyugdíjasklubból és az öregek otthonából is érkezett látogató az elmúlt pár napban. A visegrádi Áprily Lajos és az Erdei Általános Iskola tanulóin kívül iskolai csoportok jöttek Leányfaluról, Dunabogdányból, Pilismarótról, Kisoroszi községből, de dunabogdányi, visegrádi és pilismaróti óvodáscsoportok is kértek múzeumpedagógiai foglalkozásokat.  

„Szerencsére sok lelkes és érdeklődő fiatallal találkoztunk itt is, Visegrádon” – mondta Hatala András hadnagy, a Lajta visegrádi csoportvezetője. Kellemes meglepetés ért minket, amikor az Áprily Lajos német nemzetiségi Általános Iskola diákjai a foglalkozás végén megköszönték a munkánkat egy általuk készített mazsolás kaláccsal. Természetesen mindennél többet jelent, ha a gyerekek élvezik a foglalkozást és mosolyogva távoznak a hajóról. Az egyik hatéves kisfiú elém állt és azt mondta, hogy nagyon menő ez a hajó. Szállóigévé is vált ez a mondat. Szerintem ez mindent elmond.”

v2.jpgVisegrádon a négy nap alatt összesen 1057 fő tekintette meg a Lajtát. 19-én kora reggel a Millenium II vontatta tovább a monitorhajót a következő állomáshelyre, Vácra, ahol április 19-22 között várja a látogatókat a Duna-parton (Liszt Ferenc sétány 19-21.).

Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak:

Telefon: 06/1-325-1618

E-mail: hm.hadtortenetim@gmail.com  

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja a látogatókat!

A programokon való részvétel ingyenes!

v3.jpgFotó: Szemenyei Ágnes

Kapcsolódó hír
Látogatói csúcsot döntött a Lajta EsztergombanLátogatói csúcsot döntött a Lajta Esztergomban
2018. április 16. 17:34
Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Lajta monitor múzeumhajó esztergomi jelenlétét. Az esztergomi önkormányzat szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az általuk iskolákhoz, óvodákhoz eljuttatott felhívás eredményeképpen legnagyobb számban diákok tekintették meg az első világháború korabeli hajót, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús kiállítását.
Esztergomban horgonyoz a LajtaEsztergomban horgonyoz a Lajta
2018. április 13. 07:18
Újabb állomásához érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, amely az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek. A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója április 12-én, Esztergomban horgonyzott le.
Lajta mozgásban - KomáromLajta mozgásban - Komárom
2018. április 11. 16:10
Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.
Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajóTavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó
2018. április 11. 19:52
A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát GönyűnHatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
2018. április 08. 18:02
Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás