Az MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a Lajtát
Forrás: honvedelem.hu (Várkonyi Melinda százados)

A szentendrei Duna-korzónál kikötött Lajta Monitor Múzeumhajó április 24-25-én várta az érdeklődőket.

4.jpgOktatási céllal, két évvel ezelőtt már járt a Lajta Szentendrén. Akkor, az ott-tartózkodás egy hónapja alatt a szentendrei iskolák nagy része meglátogatta a hajót. A Magyar Honvédség 170 éves fennállását, valamint a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulóját hirdető programsorozat a Lajtát újra elhozta Szentendrére. A mostani kikötés alkalmával inkább óvodáscsoportok, nyugdíjasok, egyéni látogatók és a szentendrei székhelyű MH Altiszti Akadémiáról érkezett csoportok nézték meg a hajót. A 437 fős összlátogatói létszámból 72 fő első- és másodéves honvéd altisztjelölt, a Mecséry János Kiképző Zászlóaljnál alapkiképzésen lévő szerződéses katona és az akadémián nyelvképzésen részt vevő állomány, valamint a Than Károly Középiskola két osztályának 50 fős csoportja magyar, illetve angol nyelvű tárlatvezetéssel járta be a hadihajót.

A katonák alaposan szemügyre vették a hajót, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia dunai hadiflottájában szolgált Lajta számos tekintetben különlegességnek számít. A Lajtát és testvérpárját, a Marost már születésük pillanatában nagy nemzetközi érdeklődés fogadta, de megépítésük ma is elismerést vált ki. Ez persze nem csoda: 1862-ben, az Egyesült Államokban megszületett egy teljesen új elveken alapuló haditechnikai eszköz, a monitor típusú hadihajó, és mindössze tíz év múlva, 1872-ben Óbudán már szolgálatba állt annak a Duna-medence sajátos vízjárásához és mederviszonyaihoz igazított változata. Ezek a hajók voltak a világ első olyan folyami monitorai, amelyek ilyen kis merülés mellett igen erős páncélozottsággal és nagy tűzerővel rendelkeztek, valamint az első olyan folyami monitorok, amelyeket a Coles-féle, görgős lövegtoronnyal szereltek fel.

3.jpgA hajóról további érdekességeket tudhatnak meg, ha ellátogatnak a Duna déli szakaszán valamelyik állomáshelyére!

A Duna déli szakaszán: (5 állomás)
április 27-30. (péntek-hétfő) Százhalombatta (Hajókikötő-Dunafüred)
május 1-5. (kedd-szombat) Dunaújváros
május 7-9. (hétfő-szerda) Paks
május 11-14. (péntek-hétfő) Baja
május 16-21. (szerda-hétfő) Mohács

Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak:

Telefon: 06/1-325-1618
E-mail: hm.hadtortenetim@gmail.com

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja a látogatókat!
A programokon való részvétel ingyenes!

1.jpgFotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy

Kapcsolódó galéria
A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén
A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 1 A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 2 A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 3 A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 4
A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 5 A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 6 A Lajta Monitor Múzeumhajó Szentendrén / 7
Kapcsolódó hír
Vácon is az érdeklődés középpontjában volt a LajtaVácon is az érdeklődés középpontjában volt a Lajta
2018. április 23. 17:25
Eddigi öt állomáshelyéhez viszonyítva a második legnagyobb látogatói létszámot hozta a Lajta Vácon, ahol összesen 2488 látogatót fogadott a monitorhajó április 20-22. között.
Mazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát VisegrádonMazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát Visegrádon
2018. április 19. 10:09
Magyarország egyik legkisebb városában, az alig 1800 főt számláló Visegrádon meleg szívvel fogadták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumhajóját. A Lajta 2018. április 15. és 18. között a Fellegvár alatti kikötőben várta az érdeklődőket.
Látogatói csúcsot döntött a Lajta EsztergombanLátogatói csúcsot döntött a Lajta Esztergomban
2018. április 16. 17:34
Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Lajta monitor múzeumhajó esztergomi jelenlétét. Az esztergomi önkormányzat szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az általuk iskolákhoz, óvodákhoz eljuttatott felhívás eredményeképpen legnagyobb számban diákok tekintették meg az első világháború korabeli hajót, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús kiállítását.
Esztergomban horgonyoz a LajtaEsztergomban horgonyoz a Lajta
2018. április 13. 07:18
Újabb állomásához érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, amely az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek. A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója április 12-én, Esztergomban horgonyzott le.
Lajta mozgásban - KomáromLajta mozgásban - Komárom
2018. április 11. 16:10
Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.
Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajóTavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó
2018. április 11. 19:52
A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát GönyűnHatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
2018. április 08. 18:02
Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Országos útra indul a Lajta monitorOrszágos útra indul a Lajta monitor
2018. március 29. 15:21
A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás