Paks és Lajta – összefonódó történelem
Forrás: honvedelem.hu (Várkonyi Melinda százados)

A paksi látogatók közül sokan értesültek a médiából, hogy a Lajta Monitor Múzeumhajónak kötődése van Paks településhez az atomerőmű építése kapcsán. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a hajó hadtörténetének is van paksi állomása.

p1.jpgElső világháborús szereplését követően a Lajtát 1918-ban Óbudán leszerelték és kivonták a hadiflotta állományából. 1919 elején az antant minden használható dunai hadihajót elvitt az országból. A Tanácsköztársaság vezetői azonban szorgalmazták a dunai flottilla újbóli megszervezését, ezért mindent megtettek, hogy használhatóvá tegyék a Lajtát. A német nevű hajóknak magyar nevet adtak. Ekkor lett a Leithából Lajta. Új nevén is részt vett harci bevetéseken: 1919. június 2-től 24-ig Esztergom és Komárom között a cseh intervenciós csapatok ellen harcolt. 1919. június 25. és 26. között a hajó, testvérpárjával, a Marossal csatlakozott a világ egyik első antikommunista felkeléséhez, amit éppen e hajótípusról neveztek el „monitorlázadásnak”. Június 26-án a Lajta folyami ágyúcsatát vívott Paksnál, majd Bajára menekült lázadó hajótársaival együtt, ahol az angolok elkobozták és Újvidékre vitték azokat. A Tanácsköztársaság bukását követően visszakerütek Budapestre, majd Bécsbe.

A Lajtát 1921. január végén, Korneuburgban az antant ellenőrzése mellett végleg leszerelték. A bontást pár hónap alatt végezték el, majd ezután a csupasz hajótestet elárverezték. Új tulajdonosa a Dunakotró és Gőzhajózási Vállalat lett, amely 1928-ban átépítette elevátorhajónak. József Lajos néven szolgált egészen a második világháborúig, majd az azt követő államosítások során a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalatnál tűnt fel, ahol FK-201 néven szintén munkába állították.

Az átépített hadihajó „civilként” is részt vett kiemelkedő feladatokban. A második világháború után segédkezett a nagy fejlesztések megvalósításában és többek között részt vett a paksi atomerőmű építésénél.
p2.jpgA változatlanul nagy érdeklődést kiváltott múzeumhajót Pakson három nap alatt 2083-an látogatták meg.

A Lajta május 11-14 között Baján várja az érdeklődőket.
Helyszín: Árpád-téri kikötő

Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak:

Telefon: 06/1-325-1618
Email: hm.hadtortenetim@gmail.com

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja az érdeklődőket!
A programokon való részvétel ingyenes!
p3.jpgFotó: Polgár Balázs

Kapcsolódó hír
Horgonyt le, horgonyt felHorgonyt le, horgonyt fel
2018. május 10. 09:25
A dunaújvárosi kikötőben vetett horgonyt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum úszó kiállítása, a Lajta Monitor és kísérőhajója, a Millennium II. Az érdeklődők május 1-5. között tekinthették meg az utolsó, gőzmeghajtású hadihajót, amely helyreállítása óta múzeumhajóként működik.
Kispad helyett hadihajón ültek a jéghokis gyerekek Kispad helyett hadihajón ültek a jéghokis gyerekek
2018. május 06. 10:42
A hosszú hétvége zárásaként, május elsején, a Dunaújvárosi Acélbikák Jégkorong Egyesület játékosai látogattak el a Lajta Monitor Múzeumhajóra.
Százhalombattán járt a LajtaSzázhalombattán járt a Lajta
2018. május 03. 11:24
Nemcsak a dunai hajózás, hanem Százhalombatta életében is fontos esemény, hogy a városba érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által üzemeltetett hajó a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként ápriliis 27-30. között állomásozott a százhalombattai hajókikötőben.
Tisztelgés az S.M.S. Leitha előttTisztelgés az S.M.S. Leitha előtt
2018. április 28. 17:32
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként bocsátották országos útjára március 29-én a Lajta Monitor Múzeumhajót. Azóta már végigjárta a Duna Budapest fölötti szakaszát, és most „völgymenetben” - lefelé hajózva a folyón - haladt át a fővároson, hogy a Duna onnan délre eső magyarországi szakaszán is több helyen kikössön.
Az MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a LajtátAz MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a Lajtát
2018. április 27. 08:02
A szentendrei Duna-korzónál kikötött Lajta Monitor Múzeumhajó április 24-25-én várta az érdeklődőket.
Vácon is az érdeklődés középpontjában volt a LajtaVácon is az érdeklődés középpontjában volt a Lajta
2018. április 23. 17:25
Eddigi öt állomáshelyéhez viszonyítva a második legnagyobb látogatói létszámot hozta a Lajta Vácon, ahol összesen 2488 látogatót fogadott a monitorhajó április 20-22. között.
Mazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát VisegrádonMazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát Visegrádon
2018. április 19. 10:09
Magyarország egyik legkisebb városában, az alig 1800 főt számláló Visegrádon meleg szívvel fogadták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumhajóját. A Lajta 2018. április 15. és 18. között a Fellegvár alatti kikötőben várta az érdeklődőket.
Látogatói csúcsot döntött a Lajta EsztergombanLátogatói csúcsot döntött a Lajta Esztergomban
2018. április 16. 17:34
Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Lajta monitor múzeumhajó esztergomi jelenlétét. Az esztergomi önkormányzat szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az általuk iskolákhoz, óvodákhoz eljuttatott felhívás eredményeképpen legnagyobb számban diákok tekintették meg az első világháború korabeli hajót, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús kiállítását.
Esztergomban horgonyoz a LajtaEsztergomban horgonyoz a Lajta
2018. április 13. 07:18
Újabb állomásához érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, amely az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek. A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója április 12-én, Esztergomban horgonyzott le.
Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajóTavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó
2018. április 11. 19:52
A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.
Lajta mozgásban - KomáromLajta mozgásban - Komárom
2018. április 11. 16:10
Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát GönyűnHatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
2018. április 08. 18:02
Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Országos útra indul a Lajta monitorOrszágos útra indul a Lajta monitor
2018. március 29. 15:21
A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás