A húszezredik látogató a Lajtán
Forrás: honvedelem.hu (Várkonyi Melinda százados)

Töretlenül nagy érdeklődés kíséri a múzeumhajó útját a Dunán. A másfél hónapja úton lévő Lajta fedélzetére Baján lépett a húszezredik látogató.

A megtisztelő címet egy háromgyermekes család legkisebb tagja - a család teljes egyetértésében -, az öthetes Mányi Bálint baba kapta. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ajándékcsomagját - tekintettel a nyertes fiatal korára - édesanyja vette át, aki számára külön öröm volt a csomagban található Lajta című könyv, mivel apósa egykor a flottillánál szolgált.

01.jpg

A 1734 látogató többségét Baján is az iskolás és óvodás csoportok tették ki. A Sugovicán horgonyzó hajót zászlófelvonással nyitották meg péntek délelőtt. Csubákné Besesek Andrea, Baja alpolgármestere köszöntőjében kiemelte: az 1848-as független magyar kormány honvédelmi minisztere, Mészáros Lázár Baja szülötte, ezért különösen fontosnak tekintik ezen eseményt. Mészáros Lázár neve a hajózás történetétől is elválaszthatatlan: a hadügyminiszter után ORSZÁGOS HADIGŐZÖS MÉSZÁROS névre átkeresztelt és hadihajóvá átépített FRANZ I. személyszállító gőzös 1848. július 25-én futott ki először a Dunára. A hagyomány szerint ezzel az eseménnyel vette kezdetét a magyar hadihajózás története, ami az első világháború végéig szerfölött mozgalmasan alakult.

A Lajta következő és egyben utolsó állomáshelye: Mohács, Felső-Dunasor utca, ahol május 16-21. között horgonyoz majd a hajó. A szervezők ide is minden érdeklődőt szeretettel várnak!

* * *

Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak: Telefon: 06/1-325-1618 Email: hm.hadtortenetim@gmail.com

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja az érdeklődőket! A programokon való részvétel ingyenes!

02.jpg

Fotó: Üveges Tibor zászlós

Kapcsolódó hír
Ismét kikötött a LajtaIsmét kikötött a Lajta
2018. május 14. 14:37
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta monitor Múzeumhajója megérkezett utolsó előtti kikötői helyszínére, Bajára.
Paks és Lajta – összefonódó történelemPaks és Lajta – összefonódó történelem
2018. május 11. 17:01
A paksi látogatók közül sokan értesültek a médiából, hogy a Lajta Monitor Múzeumhajónak kötődése van Paks településhez az atomerőmű építése kapcsán. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a hajó hadtörténetének is van paksi állomása.
Horgonyt le, horgonyt felHorgonyt le, horgonyt fel
2018. május 10. 09:25
A dunaújvárosi kikötőben vetett horgonyt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum úszó kiállítása, a Lajta Monitor és kísérőhajója, a Millennium II. Az érdeklődők május 1-5. között tekinthették meg az utolsó, gőzmeghajtású hadihajót, amely helyreállítása óta múzeumhajóként működik.
Kispad helyett hadihajón ültek a jéghokis gyerekek Kispad helyett hadihajón ültek a jéghokis gyerekek
2018. május 06. 10:42
A hosszú hétvége zárásaként, május elsején, a Dunaújvárosi Acélbikák Jégkorong Egyesület játékosai látogattak el a Lajta Monitor Múzeumhajóra.
Százhalombattán járt a LajtaSzázhalombattán járt a Lajta
2018. május 03. 11:24
Nemcsak a dunai hajózás, hanem Százhalombatta életében is fontos esemény, hogy a városba érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által üzemeltetett hajó a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként ápriliis 27-30. között állomásozott a százhalombattai hajókikötőben.
Tisztelgés az S.M.S. Leitha előttTisztelgés az S.M.S. Leitha előtt
2018. április 28. 17:32
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként bocsátották országos útjára március 29-én a Lajta Monitor Múzeumhajót. Azóta már végigjárta a Duna Budapest fölötti szakaszát, és most „völgymenetben” - lefelé hajózva a folyón - haladt át a fővároson, hogy a Duna onnan délre eső magyarországi szakaszán is több helyen kikössön.
Az MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a LajtátAz MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a Lajtát
2018. április 27. 08:02
A szentendrei Duna-korzónál kikötött Lajta Monitor Múzeumhajó április 24-25-én várta az érdeklődőket.
Vácon is az érdeklődés középpontjában volt a LajtaVácon is az érdeklődés középpontjában volt a Lajta
2018. április 23. 17:25
Eddigi öt állomáshelyéhez viszonyítva a második legnagyobb látogatói létszámot hozta a Lajta Vácon, ahol összesen 2488 látogatót fogadott a monitorhajó április 20-22. között.
Mazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát VisegrádonMazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát Visegrádon
2018. április 19. 10:09
Magyarország egyik legkisebb városában, az alig 1800 főt számláló Visegrádon meleg szívvel fogadták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumhajóját. A Lajta 2018. április 15. és 18. között a Fellegvár alatti kikötőben várta az érdeklődőket.
Látogatói csúcsot döntött a Lajta EsztergombanLátogatói csúcsot döntött a Lajta Esztergomban
2018. április 16. 17:34
Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Lajta monitor múzeumhajó esztergomi jelenlétét. Az esztergomi önkormányzat szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az általuk iskolákhoz, óvodákhoz eljuttatott felhívás eredményeképpen legnagyobb számban diákok tekintették meg az első világháború korabeli hajót, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús kiállítását.
Esztergomban horgonyoz a LajtaEsztergomban horgonyoz a Lajta
2018. április 13. 07:18
Újabb állomásához érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, amely az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek. A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója április 12-én, Esztergomban horgonyzott le.
Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajóTavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó
2018. április 11. 19:52
A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.
Lajta mozgásban - KomáromLajta mozgásban - Komárom
2018. április 11. 16:10
Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát GönyűnHatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
2018. április 08. 18:02
Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Országos útra indul a Lajta monitorOrszágos útra indul a Lajta monitor
2018. március 29. 15:21
A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás