Mohácson horgonyoz a Lajta
Forrás: honvedelem.hu (Nyulas Szabolcs)

Több tízezer látogató és 417 kilométer megtétele után utolsó állomáshelyére, Mohácsra érkezett a Lajta monitor Múzeumhajó. A Lajta Mozgásban nevű programsorozat utolsó helyszínén – május 16-án, szerdán - beszédet mondott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

2018.05.16._laita_mohacs_4.jpgAz államtitkár elmondta, a Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére április 3-án indult útjára a Dunán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta Monitor Múzeumhajója. A hajó tíz partmenti települést keresett fel, mielőtt megérkezett útja végére, Mohácsra. Az egyedülálló múzeumhajón és az azt vontató Millennium II.-n izgalmas tárlatot rendeztek be. Az érdeklődők találkozhatnak korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón. „Olyan ez a hajó, mintha ma is élne, s úgy érezhetik a látogatók, mintha ma is szolgálatot teljesítene, hiszen ez nemcsak egy öreg hajó a múltból, hanem a világ első folyami monitor párosának az egyetlen fennmaradt tagja” – mondta az államtitkár.

2018.05.16._laita_mohacs_8.jpgMint felidézte, a Lajta monitort 1871. május 17-én bocsátották vízre testvérhajójával, a Marossal együtt. A hajó az Osztrák-Magyar Monarchia dunai hadiflottájának részeként részt vett az első világháborúban. Az 1920-as évektől 1994-ig munkagépként használták, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz (HM HIM) került, s megkezdődött a felújítása. A munkálatok 2010-re befejeződtek, s a monitor elfoglalta méltó helyét a pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka elmondta: a hajó önmagában nem járóképes, ezért a már említett Millennium II. segített neki eljutni a tizenegy helyszínre. A Lajta mozgatásában – sőt a felújításában is – a Zoltán Gőzös Alapítvány volt a múzeum segítségére. „Hadd mondjam el nagy örömmel, hogy 23 ezren látták eddig, ami egy körülbelül negyvennapos mozgó kiállítás esetében kiemelkedőnek számít mind hazai és európai viszonylatban is” – fogalmazott a parancsnok. A látogatószám annak tükrében is kiemelkedő, hogy a két hajó befogadóképessége korlátozott, 50-60 ember lehet egyszerre rajtuk, s csak vezetéssel tekinthetik meg a tárlatokat.

2018.05.16._laita_mohacs_6.jpgFotó: Tischler Zoltán

Kapcsolódó videó
Kapcsolódó hír
A húszezredik látogató a LajtánA húszezredik látogató a Lajtán
2018. május 15. 12:11
Töretlenül nagy érdeklődés kíséri a múzeumhajó útját a Dunán. A másfél hónapja úton lévő Lajta fedélzetére Baján lépett a húszezredik látogató.
Ismét kikötött a LajtaIsmét kikötött a Lajta
2018. május 14. 14:37
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta monitor Múzeumhajója megérkezett utolsó előtti kikötői helyszínére, Bajára.
Paks és Lajta – összefonódó történelemPaks és Lajta – összefonódó történelem
2018. május 11. 17:01
A paksi látogatók közül sokan értesültek a médiából, hogy a Lajta Monitor Múzeumhajónak kötődése van Paks településhez az atomerőmű építése kapcsán. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a hajó hadtörténetének is van paksi állomása.
Horgonyt le, horgonyt felHorgonyt le, horgonyt fel
2018. május 10. 09:25
A dunaújvárosi kikötőben vetett horgonyt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum úszó kiállítása, a Lajta Monitor és kísérőhajója, a Millennium II. Az érdeklődők május 1-5. között tekinthették meg az utolsó, gőzmeghajtású hadihajót, amely helyreállítása óta múzeumhajóként működik.
Kispad helyett hadihajón ültek a jéghokis gyerekek Kispad helyett hadihajón ültek a jéghokis gyerekek
2018. május 06. 10:42
A hosszú hétvége zárásaként, május elsején, a Dunaújvárosi Acélbikák Jégkorong Egyesület játékosai látogattak el a Lajta Monitor Múzeumhajóra.
Százhalombattán járt a LajtaSzázhalombattán járt a Lajta
2018. május 03. 11:24
Nemcsak a dunai hajózás, hanem Százhalombatta életében is fontos esemény, hogy a városba érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által üzemeltetett hajó a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként ápriliis 27-30. között állomásozott a százhalombattai hajókikötőben.
Tisztelgés az S.M.S. Leitha előttTisztelgés az S.M.S. Leitha előtt
2018. április 28. 17:32
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként bocsátották országos útjára március 29-én a Lajta Monitor Múzeumhajót. Azóta már végigjárta a Duna Budapest fölötti szakaszát, és most „völgymenetben” - lefelé hajózva a folyón - haladt át a fővároson, hogy a Duna onnan délre eső magyarországi szakaszán is több helyen kikössön.
Az MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a LajtátAz MH Altiszti Akadémia csoportjai is meglátogatták a Lajtát
2018. április 27. 08:02
A szentendrei Duna-korzónál kikötött Lajta Monitor Múzeumhajó április 24-25-én várta az érdeklődőket.
Vácon is az érdeklődés középpontjában volt a LajtaVácon is az érdeklődés középpontjában volt a Lajta
2018. április 23. 17:25
Eddigi öt állomáshelyéhez viszonyítva a második legnagyobb látogatói létszámot hozta a Lajta Vácon, ahol összesen 2488 látogatót fogadott a monitorhajó április 20-22. között.
Mazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát VisegrádonMazsolás kaláccsal fogadták a Lajtát Visegrádon
2018. április 19. 10:09
Magyarország egyik legkisebb városában, az alig 1800 főt számláló Visegrádon meleg szívvel fogadták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumhajóját. A Lajta 2018. április 15. és 18. között a Fellegvár alatti kikötőben várta az érdeklődőket.
Látogatói csúcsot döntött a Lajta EsztergombanLátogatói csúcsot döntött a Lajta Esztergomban
2018. április 16. 17:34
Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Lajta monitor múzeumhajó esztergomi jelenlétét. Az esztergomi önkormányzat szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az általuk iskolákhoz, óvodákhoz eljuttatott felhívás eredményeképpen legnagyobb számban diákok tekintették meg az első világháború korabeli hajót, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús kiállítását.
Esztergomban horgonyoz a LajtaEsztergomban horgonyoz a Lajta
2018. április 13. 07:18
Újabb állomásához érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó, amely az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek. A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója április 12-én, Esztergomban horgonyzott le.
Tavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajóTavasz, napsütés, Komárom, múzeumhajó
2018. április 11. 19:52
A tavaszi napsütés és a Lajta Monitor Múzeumhajó sok családot csábított a komáromi Monostori Erődbe az elmúlt hétvégén.
Lajta mozgásban - KomáromLajta mozgásban - Komárom
2018. április 11. 16:10
Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.
Hatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát GönyűnHatalmas érdeklődés fogadta a Lajtát Gönyűn
2018. április 08. 18:02
Habár a vízállás miatt szinte az utolsó pillanatban meg kellett változtatni a Lajta első állomáshelyét, ez mit sem zavarta a már jó előre bejelentkezett iskolás- és óvodáscsoportokat.
Lajta mozgásbanLajta mozgásban
2018. április 03. 13:28
A 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként április 3-án, hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Lajta monitor múzeumhajót Gönyűn.
Országos útra indul a Lajta monitorOrszágos útra indul a Lajta monitor
2018. március 29. 15:21
A Lajta Múzeumhajó hősök vérével öntözött csatatér, szent hely, a haza egy darabja – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 29-én, Budapesten, a monitorhajó országos útra bocsátásának tiszteletére rendezett ünnepségen.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás