Gödöllőn a vándorkiállítás
Forrás: honvedelem.hu (Faragó Fanny)
170 éves a Magyar Honvédség

Megnyílt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) „170 éves a Magyar Honvédség” elnevezésű vándorkiállítása, június 18-án, a gödöllői Szent István Egyetem aulájában.

dsc_0021.jpgA „170 éves a Magyar Honvédség” programsorozat keretében megszervezett vándorkiállítás gödöllői rendezvényén, dr. Veszprémy László alezredes, a HM HIM Hadtörténeti Intézetének igazgatója köszöntötte a résztvevőket. „Küzdelmes múlt áll mögöttünk, s ennek eredményeit nem szabad veszni hagyni. Erre is emlékeztet minket az elmúlt 170 év: a Hősök Napjára, a Magyar Honvédség születésnapjára, ami nemcsak a hadsereg, hanem az egész magyar társadalom, a Kárpát-medencei magyarság egészének ünnepe.”- fogalmazott az alezredes, majd részletesen ismertette a jubileumi tárlatot.

Beszédét követően dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora osztotta meg az érdeklődőkkel ünnepi gondolatait, majd megnyitotta a kiállítást. Mint mondta: talán nem csak az a kiállítás célja, hogy bemutassa az elmúlt 170 évet, hanem, hogy a tárlat megtekintőiben felébressze a hazaszeretet gondolatát is.

A vándorkiállítás a 170 éves időszakot öt nagy egységre osztja fel. Az 1848-as szabadságharc korszakát egy honvéd vadász hadnagy idézi fel, a kiegyezés után megalakuló „második Honvédséget”, valamint a huszárságot, egy honvéd közhuszár figurája képviseli. A Horthy-korszakból és a második világháborúból a Magyar Királyi Honvéd Légierő tizedesének egyenruháját és az 1938 M csapatzászlót állították ki a tárlaton. A rendszerváltásig terjedő időszakot az egykori MN 46. hadihajós dandár (flotilla) matrózának öltözete idézi, 1956-ból pedig egy olyan csapatzászlót tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyből kivágták a Rákosi-címert. A kiállítás azonban nem csak a honvédség elmúlt százhetven évét, hanem a közelmúlt eseményeit, a sorkatonaság időszakát és a jelenkort is feldolgozza. A katonaportrékkal borított Hősök Fala, a tárlat egyik leghangsúlyosabb eleme, ami hat különleges életutat bejárt magyar katona életútját dolgozza fel.

dsc_0106.jpgA vándorkiállítás gödöllői megnyitóján az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzó pontot üzemeltetett, ahol katonai felszerelésekkel, hatástalanított fegyverekkel, és repülőgépszimulátorral várták az érdeklődőket.

A kiállítás június 18. – június 22. között megtekinthető Gödöllőn, a Szent István Egyetemen.

Fotó: a szerző felvételei

Kapcsolódó videó
Kapcsolódó galéria
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 1 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 2 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 3 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 4
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 5 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 6 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 7 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 8
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 9 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 10 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 11 „170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn / 12
Kapcsolódó hír
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás Gödöllőn
2018. június 18. 17:10
2018-ban ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját. A jeles évfordulóra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítást készített, amely betekintést enged e 170 éves időszak történéseibe, továbbá bemutatja annak jelentős eseményeit és jellegzetes tárgyait. A kiállítás június 18. – június 22. között megtekinthető Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. További részletek a 170.honvedseg.hu oldalon.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás