Igehirdetés és lelki gondozás
Forrás: honvedelem.hu (Ferenczi János)
Katolikus tábori lelkészek napja

A katolikus tábori lelkészek napját a katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János születésnapján rendezik meg 2009 óta. Idén a már hagyományosnak tekinthető rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium egy, az első világháborúban elhunyt katonáink emlékére készült emlékzászlót adományozott a Katolikus Tábori Püspökség részére. A zászlót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes adta át Bíró László katolikus tábori püspöknek.

3.jpg„Kapisztrán Szent János szerepe Magyarország és Európa történelmében különösen fontos” - mondta a rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök. A tábornok hangsúlyozta, hogy a „katonák számára az ige hirdetése és a lelki gondozás bizalmi fórumának biztosítása, az életismeret és az erkölcsi normák néha kusza útvesztőjében a helyes irány szabta gondolatiság oktatása olyan nélkülözhetetlen feladat, melyre a tábori lelkészeken kívül más nem képes.”

i1a8974-copy.jpgBíró László katolikus tábori püspök úgy fogalmazott: „nagyon fontos, hogy egy társadalomban, amely nagymestere az izolálódásnak, az individualizmusnak, a falakat lebontsuk és az ilyen találkozások által valódi egység épüljön.”

Az ünnepségen két előadást hallgattak végig a résztvevők. Elsőként prof. dr. Zakar Péter egyetemi tanár pillanatképeket mutatott be az 1848-49-es szabadságharc tábori lelkészetéről, majd az első világháború történetével ismerkedtek meg, egy mai katona szemszögéből, dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettesének prezentációjában.

Fotó: Tischler Zoltán

Kapcsolódó videó
Kapcsolódó galéria
Katolikus tábori lelkészek napja
Katolikus tábori lelkészek napja / 1 Katolikus tábori lelkészek napja / 2 Katolikus tábori lelkészek napja / 3 Katolikus tábori lelkészek napja / 4
Katolikus tábori lelkészek napja / 5 Katolikus tábori lelkészek napja / 6 Katolikus tábori lelkészek napja / 7
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás