Bemutatták az első világháborús veszteséglistát a hadtörténeti múzeumban
Forrás: honvedelem.hu (Nyulas Szabolcs)

Elkészült az az első világháborús veszteséglista, amit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyílt napján - november 17-én, szombaton – mutattak be a látogatóknak. Dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka elmondta, a hosszú évek munkájával összeállított, másfél millió adatsort tartalmazó lista hamarosan online is kutatható lesz.

Ingyenes nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a budai Várban lévő HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A látogatók a rendezvényen találkozhattak a különböző korok tüzérségi eszközeivel, fegyvereivel, megtekinthették az állandó tárlatokat, volt filmvetítés, fotókiállítás és számos kézműves-foglalkozás a gyermekeknek. Az egyik legérdekesebb és legnépszerűbb helyszín az a szoba volt, ahol egy számítógépen – a múzeum munkatársainak segítségével – bárki rákereshetett az első világháborúban elesett vagy megsebesült felmenőjére. A most először bemutatott veszteséglistában körülbelül 1-1,2 millió fő adataira lehet rákeresni például a név, a születési hely vagy a nyughely megadásával. A 2011-ben indult projekt ezzel a végéhez közeledik, s hamarosan online, egy honlapon keresztül, bárki számára elérhető lesz.

cikk_01.jpg

Dr. Kovács Vilmos ezredes kérdésünkre elmondta, hogy száz esztendővel ezelőtt, 1918 novemberének elején a Hadügyminisztérium szervezetén belül alakult meg a mai Hadtörténeti Intézet és Múzeum jogelődje. Az intézmény a magyar katonai múlt emlékeinek páratlanul gazdag kincsestára, s egyben kompetencia-központja is. A levéltári és a múzeumi feladataik mellett kiemelte a hadisírgondozást, és fontosnak nevezte a hadtörténeti irattár, a könyvtár, illetve a térképtár, valamint a történészeik munkáját. A kutatók – itthon és külföldön – egyre inkább értékelik azokat a lehetőségeket, amelyeket az intézmény nyújt, amit az is jelez, hogy egyre többen keresik meg őket különböző kutatási témákban. Az utóbbi években az első világháború centenáriumához köthető kiállítások, publikációk, kutatások és konferenciák határozták meg a munkájukat. 2016-ban nyílt például az egyik legnépszerűbb, interaktív tárlatuk, amely az első világháborút dolgozza fel.

cikk_02.jpg

A múzeumban őrzik Hadik András, Simonyi óbester, Bem József, Damjanich János, Klapka György és Kmety György szablyáit, Petőfi Sándor jatagánját, Batthyány Lajos és Kiss Ernő pisztolyait, Guyon Richárd egyenruháját, a magyar kitüntetés-történet megannyi fontos emlékét, az 1848-49-es szabadságharc, a Monarchia, a magyar királyi Honvédség és az 1956-os forradalom zászlait. De a magyar hadtörténet megannyi fotótörténeti emlékét is itt láthatjuk, a Kossuth-emigráció olasz- és poroszországi légionistáinak fényképeitől 1956 amatőr fényképeiig. Ugyanilyen értéket képviselnek a levéltár raktáraiban őrzött iratok, Kossuth, Görgei, Bem, Damjanich, Klapka levelei, az I. és II. világháború katonai iratai, a Hadtörténelmi Térképtár több százezres gyűjteménye, vagy a Hadtörténelmi Könyvtár ritka és értékes kötetei.

cikk_03.jpg

Az egész napos program zárásaként rendezték meg a III. HadTörténész Sörestet, amelyen az intézmény jubileumáról, valamint az itt őrzött legkülönlegesebb műtárgyakról szóló kerekasztal-beszélgetések mellett levetítették a múzeum 100 évét bemutató, a Katonai Filmstúdió által készített kisfilmet is.

cikk_04.jpg

Fotó: Illés András

Kapcsolódó videó
Kapcsolódó galéria
Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 01.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 02.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 03.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 04.jpg
Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 05.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 06.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 07.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 08.jpg
Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 09.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 10.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 11.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 12.jpg
Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 13.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 14.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 15.jpg Nyílt nappal ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum / 16.jpg
Kapcsolódó hír
„Hadi múltunk kincsestára” „Hadi múltunk kincsestára”
2018. november 16. 14:05
Megalakulásának századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) november 16-án. A centenáriumi eseményen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott beszédet.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás