Németh Szilárd: a múlt nélkül nem lehet előre menni
Forrás: honvedelem.hu (honvedelem. hu / MTI)

A múlt nélkül nem lehet előre menni - fogalmazott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 19-én, hétfőn Budapesten, a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum alapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

img_5354k.jpgNémeth Szilárd hozzátette: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nélkül a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósítása sem megy. Az intézmény által végzett munka, mint a „dicső múlt” feltárása, a hadisírok gondozása, a múzeumi kiállítások és múzeumpedagógiai napok nélkül nem sikerülhet a hadsereg modernizálása, a haderő toborzása sem.

Az államtitkár azt is elmondta: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dolgozói segítségére vannak abban is, hogy ne kövessen el hibát. Példaként említette, hogy az intézménynek köszönhetően nem írták alá végül azt a szlovák-magyar hadisírgondozói egyezményt, amely Magyarország érdekeit sértette volna. Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt 100 év predesztinálja a következő 100 évet is. Ehhez - mint megjegyezte - pénz is kell. Az államtitkár azt mondta, minden olyan munkában segíti az intézményt, amely a következő 100 évhez szükséges kutatást és a honvédség érdekeit szolgálja.

img_5265k.jpgNémeth Szilárd gratulált ahhoz a rendezvénysorozathoz, amit a centenárium megünneplésére valósított meg az intézet. Továbbá köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak, akik a nemzettudat formálásában részt vesznek. Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte az intézményt, amelyet az ünnepségen is felolvastak.

A Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum 1918. november 16-án alakult meg. Kovács Vilmos, az intézmény parancsnoka ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a 100 éves Hadtörténeti Intézet és Múzeum még soha nem volt olyan erős és olyan szerteágazó feladatkörrel rendelkező, mint most, 2018-ban. Az intézmény napjainkra kompetencia-központ lett, s nemzetközi szinten is példaértékűvé vált. A parancsnok beszédében köszönetet mondott az intézmény alapítóinak, s a jelenlegi fenntartó Honvédelmi Minisztériumnak is, akik ily módon segítenek a nemzettudat formálásában. Köszönetet mondott továbbá azoknak is, akik bízva intézményükben, különböző műkincseket adományoztak. Mint elmondta: egyre több és egyre értékesebb műtárgy kerül adományozás útján a múzeumhoz. Kiemelte továbbá mindenki munkájának fontosságát, aki valaha, illetve jelenleg a múzeumban és levéltárban dolgozik.

img_5312k.jpgA HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett ünnepségen az intézmény több korábbi vezetője is részt vett. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éves fennállása alkalmából egy emlékérem is készült, amelyet a rendezvényen mutattak be.

Fotó: Szikits Péter

Kapcsolódó galéria
Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum
Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 1 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 2 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 3 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 4
Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 5 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 6 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 7 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 8
Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 9 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 10 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 11 Százéves a Hadtörténeti Levéltár és Hadtörténeti Múzeum / 12
Kapcsolódó hír
„Hadi múltunk kincsestára” „Hadi múltunk kincsestára”
2018. november 16. 14:05
Megalakulásának századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) november 16-án. A centenáriumi eseményen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott beszédet.
Bemutatták az első világháborús veszteséglistát a hadtörténeti múzeumbanBemutatták az első világháborús veszteséglistát a hadtörténeti múzeumban
2018. november 18. 11:05
Elkészült az az első világháborús veszteséglista, amit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyílt napján - november 17-én, szombaton – mutattak be a látogatóknak. Dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka elmondta, a hosszú évek munkájával összeállított, másfél millió adatsort tartalmazó lista hamarosan online is kutatható lesz.
Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás