Utolsó idei helyszínére érkezett a hadihajós kiállítás
Forrás: honvedelem.hu (Gajdos Milán hadnagy)

A 170 éves a honvéd folyami hadihajózás rendezvénysorozat részeként létrehozott hadihajós kiállítás az erdőbényei honvédüdülőben nyitotta meg utoljára kapuit ebben az évben. A tárlat részeként az új év tavaszáig tekinthetők meg a flottillát illusztráló makettek, korabeli egyenruhák és tárgyi emlékek.

4.jpgSzilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka megnyitóbeszédében kiemelte Tóth Edmond és Hocza István főtörzsőrmester szerepét a 170 éves magyar folyami hadihajózás történetét bemutató vándorkiállítás létrehozásában, amely idén utolsó helyszínére érkezett.

3.jpgAz erdőbényei 7.sz. Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központ (KORK) konferenciatermébe érkezett tárlat több mint negyven darab 19. és 20. századi makett segítségével hozza közelebb a Dunai Flottilla világát és az első világháborús tengeri ütközetek eseményeit az idelátogatóknak. Emellett a kiállítás részeként matrózegyenruhák és a hadihajózáshoz köthető korabeli használati tárgyak is megtekinthetők.

18.jpgA tárlat megnyitó rendezvényén az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái mellett az MH Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozatának képviselői és elnöke, Hajdú Gábor nyugállományú ezredes, illetve a KORK Erdőbénye dolgozói is részt vettek.

14.jpgZiman Mariann tanácsos, a KORK Erdőbénye központparancsnok-helyettese az ünnepségen elmondta, hogy ez olyan maketteket bemutató különleges tárlat, amely szerinte minden korosztály figyelmét felkelti. Örömét fejezte ki, hogy idén ez a kiállítás eljutott az erdőbényei honvédüdülőbe és így az itt pihenő vendégek is bepillanthatnak a hadihajós katonák múltjába, illetve jelenébe.

19.jpgFotó: a szerző felvételei

Tölts fel egy katonafotót!
Rajzpályázat
„170 éves a Magyar Honvédség” vándorkiállítás
100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés - vándorkiállítás